Subsidie “Nij Begun” Woonachtig in Groningen of Noord Drenthe? Ontvang €20.000 tot €40.000 subsidie

Let op! Dit is op dit moment de bekende informatie over de subsidie Nij Begun. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen we dat hier ook vermelden. We ontvangen veel vragen over de subsidievergoedingen. We adviseren daarom om de informatie goed door te lezen, aangezien deze kan verschillen per woning en adres. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

U komt mogelijk in aanmerking voor een subsidie van maximaal €20.000 of zelfs €40.000! De afgelopen periode is er veel gesproken over deze subsidieregeling in Groningen en de noordelijke provincies van Drenthe. Het is eindelijk een bevestiging van een subsidieregeling die een aanzienlijk verschil kan maken in uw energiekosten en de waarde van uw woning kan verbeteren.

Al jarenlang staat VIKA Kunststof bekend als dé specialist voor het vervangen van oude kozijnen door duurzame kunststof varianten. Talloze tevreden klanten hebben wij geholpen met de vervanging van hun kozijnen en de bijbehorende subsidieaanvraag. Uiteraard staan wij ook voor u klaar om dit te regelen onder de nieuwe subsidieregeling.

De overheid biedt een subsidieregeling aan om isolatiemaatregelen te bevorderen.

De overheid biedt u de kans om op een zeer voordelige manier te isoleren. Vanaf het eerste kwartaal van 2025 kunt u uw subsidieaanvraag indienen, zelfs met terugwerkende kracht.

Wat zijn de voorwaarden om aanspraak te maken op de isolatiesubsidie?

Om te kunnen profiteren van de isolatiesubsidie, hebben we alle voorwaarden voor u op een rijtje gezet, zodat u precies weet aan welke eisen u moet voldoen:

 • De subsidie geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023 en loopt door tot en met 31 december 2035.
 • Waarschijnlijk kunt u de subsidie aanvragen in het eerste kwartaal van 2025.
 • U dient uw woning te isoleren volgens de standaard- en streefwaarden voor woningisolatie.

Er is een subsidie beschikbaar van €20.000 tot €40.000 voor isolatiemaatregelen.

In het kort: Woningbezitters in de provincie Groningen en de Drentse gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze komen in aanmerking voor isolatiesubsidie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen woningeigenaren binnen en buiten het versterkingsgebied. Voor bewoners binnen het versterkingsgebied wordt de isolatierekening volledig vergoed door het rijk, tot een maximum van €40.000. Bewoners buiten dit gebied ontvangen 50% vergoeding, tot een maximum van €20.000.

Specifieke voorwaarden zijn van toepassing, zie de rijksoverheid voor details.

Wat moet u doen?

U neemt een investeringsbeslissing met als doel aanzienlijk te besparen op uw energierekening tijdens de winter van 2024 en mogelijk 50% of zelfs 100% van uw isolatie-investering terug te ontvangen in het eerste kwartaal van 2025. Door deze isolatieverbeteringen verlaagt u niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar bereidt u ook uw woning voor op een gasvrije toekomst. Indien u financiële ondersteuning nodig heeft, kunt u mogelijk een beroep doen op het Warmtefonds.

Wat moet u doen om deze isolatiesubsidie te ontvangen?

Het maatregelenpakket is specifiek samengesteld om uw woning te isoleren. Het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp valt hierbuiten.

Wat wordt bedoeld met woningisolatie? U komt in aanmerking voor een vergoeding van 50% of 100% als u de volgende isolatiemaatregelen neemt:

 • Vervanging van glas door HR ++ -glas of triple beglazing.
 • Toepassing van spouwmuurisolatie.
 • Toepassing van dakisolatie.
 • Toepassing van vloerisolatie.

Om de subsidie te kunnen ontvangen, dient u ook:

 • Uw offerte/betaling in te dienen bij de aanvraag.
 • Foto’s te maken tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.
 • De aanvraag en beschikking van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) te bewaren.

Veelgestelde vragen: 

Wordt het vervangen van kozijnen ook gesubsidieerd?

Wanneer de bestaande kozijnen niet geschikt zijn voor het type glas dat noodzakelijk is om de woning goed te isoleren, dan moeten de kozijnen worden vervangen. Deze kosten worden dan ook vergoed.

Om voor vergoeding van bijvoorbeeld triple glas in aanmerking te komen, is het dus van belang:

 • dat triple glas noodzakelijk is om te voldoen aan de standaard voor woningisolatie;
 • de huidige kozijnen niet geschikt zijn voor triple glas.

Moet ik ook ISDE-subsidie aanvragen wanneer ik ga isoleren?

De ISDE-regeling is een landelijke subsidieregeling voor, onder andere, isolatiemaatregelen. Deze subsidieregeling blijft ook beschikbaar voor inwoners in Groningen en Noord-Drenthe.

Bovenop de ISDE-subsidie krijgen inwoners vanuit Nij Begun een aanvullende subsidie voor isolatiemaatregelen, tot in totaal 100% of 50% van de totale investering.

De subsidie vanuit Nij Begun kunt u als woningeigenaar vanaf begin 2025 aanvragen. Als u hiervan gebruik wil maken, dan moet u ook de  ISDE-subsidie aanvragen.

Deze subsidie komt dus bovenop de ISDE-subsidie en geldt vanaf 25 april 2023. Als u na deze datum uw woning heeft geïsoleerd en u heeft hiervoor de ISDE-subsidie aangevraagd, dan kunt u vanaf begin 2025 de subsidie vanuit Nij Begun aanvragen.

De voorwaarden van de subsidie, hoe u de subsidie kan aanvragen en welke ondersteuning u hierbij kan krijgen, moeten nog uitgewerkt worden. Zodra dit duidelijk is, wordt dit bekendgemaakt via, onder andere, de website van uw gemeente en Rijksoverheid.

Krijg ik altijd €20.000 of €40.000 vergoed?

Nee. U krijgt alleen die isolatie- en ventilatiemaatregelen voor 50% of 100% vergoed die ervoor zorgen dat uw huis verwarmd kan worden met een duurzame (lage temperatuur) warmtebron. Zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.

We noemen dit: isoleren tot aan de standaard voor woningisolatie. Meer informatie hierover leest u op de website van RVO.

Subsidie “SNN” Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000

Ben jij woningeigenaar in het aangewezen postcodegebied? En val je niet onder het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG)? Vraag deze subsidie van maximaal € 10.000 aan voor verduurzaming en verbetering van jouw woning en/of bijgebouw.

Voor wie is deze subsidie?

Voor eigenaren van woningen die geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van NCG, maar wel liggen in het aangewezen postcodegebied.

Klik hier om te kijken of u in het postcode gebied valt.

Ben je zakelijk woningeigenaar? Je kunt deze subsidie ook zakelijk aanvragen. Ga voor meer informatie naar de subsidiepagina: Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000 (Zakelijk).

Waarvoor kun je subsidie krijgen?

 • Voor verduurzamende of verbeterende maatregelen aan je woning of aan bijgebouwen op hetzelfde adres. Denk bijvoorbeeld aan een schuur of garage

 • Denk bij verbetering aan alles wat je wooncomfort verhoogt. Bijvoorbeeld een schilderbeurt, het plaatsen van een dakkapel, of een nieuwe badkamer of keuken

 • Denk bij verduurzaming aan: de aanschaf van zonnepanelen, extra isolatie of HR++-glas. Wil je advies over hoe je jouw huis energiezuiniger kan maken? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl

Inboedel en tuinonderhoud zijn uitgesloten. Denk hierbij aan de aanschaf van een televisie, losse koelkast, of raamdecoratie (op maat). Ook schuttingen en bestrating zijn uitgesloten

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je bent eigenaar van een gebouw dat (mede)bestemd is voor bewoning. Huiseigenaren met een bedrijf aan huis kunnen ook aanspraak maken op de subsidie. Denk hierbij aan een boerderij of een kapper aan huis. Let op: De subsidie kan dan alleen aangevraagd worden voor het woongedeelte van je pand.

 • De woning is niet opgenomen in het versterkingsprogramma van NCG

 • De woning staat in het aangewezen postcodegebied. Een postcodegebied komt in aanmerking voor de subsidie indien er sprake is van een minimaal schadepercentage van 40%. Naast de postcodegebieden met een schadepercentage van 40% of hoger, zijn ook postcodegebieden met een lager schadepercentage toegevoegd aan de woningverbeteringssubsidie, wanneer die ingesloten zijn door postcodegebieden met een schadepercentage van 40% of hoger

 • De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016

 • Je kunt meerdere keren subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van € 10.000

 • Nadat je de aanvraag voor deze subsidie is goedgekeurd, heb je vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren

  Veelgestelde vragen:

Een van de voorwaarden van deze subsidie is: ” Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vorige tijdelijke regeling Waardevermeerdering die voor 2017 liep op je huidge adres.” Hoe kom ik daar achter (eerder gebruik voor 2017)?

Alle subsidieaanvragen die digitaal zijn ingediend in het eLoket van het SNN zijn terug te vinden in het overzicht dat je krijgt na het inloggen met Digid. Dit is jouw persoonlijke dashboard. Wanneer je een schriftelijke aanvraag hebt ingediend, dan kun je het beste telefonisch contact met ons opnemen en kunnen wij dit voor je nakijken in het systeem.

Kan ik twee energiebesparende maatregelen laten uitvoeren of moet ik er een kiezen?

Je kunt meerdere energiebesparende maatregelen laten uitvoeren tot het maximum van 4.000 euro.

Welke stukken van het IMG moet ik aanleveren bij mijn aanvraag?

De volgende documenten worden gezien als bewijsstuk waaruit blijkt dat je meer dan € 1.000,00 aan aardbevingsschade hebt.
Wij hebben maar één van de onderstaande documenten van je nodig.

 • De beslissingsbrief van het Instituut Mijnbouwschade (IMG) of de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade (TCMG).
 • De eerste pagina van jouw adviesrapport van het IMG, met hierop jouw gegevens en het geadviseerde schadebedrag.
 • Uw bevestiging én besluitbrief op het aanbod voor de vaste vergoeding € 5000,00 van het IMG.

Let op! Als je een handtekening onder de offerte zet, ga je een verplichting aan. Ligt de datum van tekenen vóór de datum van het schaderapport of de besluitbrief? Dan ben je de verplichting te vroeg aangegaan.